کاوشگران صنعت پارس آرین از واتس‌اپ به کجا مهاجرت کنیم؟! | دانلود پروژه رایگان و تازه های تکنولوژی و کامپیوتر
۰

از واتس‌اپ به کجا مهاجرت کنیم؟!

از واتس‌اپ به کجا مهاجرت کنیم؟! حدود دو هفته قبل، کمپانی فیس بوک توانست با ربودن گوی سبقت از رقبای بزرگی نظیر گوگل و با ارائه ی پیشنهاد اغواکننده ای معادل 19 میلیارد دلار، برنامه پیام رسان محبوب واتس اپ را به مالکیت خود درآورد. انتقالی که حدوداً 19 برابر مبلغ دیگر خرید فیس بوک، یعنی اینستگرام، برای این کمپانی هزینه دربرداشت.

جالب است بدانید که تیم واتس اپ تنها از 32 مهندس تشکیل شده است که به مدیریت روزانه 50 میلیارد پیغام از سوی چیزی در حدود 385 میلیون کاربر فعال مشغول هستند. به نظر این تیم کوچک بار سنگینی از مسئولیت را به دوش می کشند و نمی توان خوشبین بود که بتوانند بطور کامل و شایسته از پس این مسئولیت سنگین برآیند.

از طرف دیگر به تازگی انتقادهایی نسبت به امنیت پلتفرم واتس اپ که میلیاردها پیغام بر روی آن تحویل داده می شوند، بوجود آمده است. محققان لابراتوار امنیتی Praetorian، وجود چندین مشکل امنیتی مرتبط با SSL را در واتس اپ با بکارگیری «پروژه نپتون» تأیید نموده اند. لازم به ذکر است پروژه نپتون، پلتفرمی برای تست امنیت برنامه های موبایلی می باشد. این در حالی است که کمپانی واتس اپ در وبلاگ رسمی خود بیان کرده:

ارتباطات بین گوشی شما و سرورهای ما به طور کامل رمزنگاری می شوند. ما تاریخچه گفتگوهای شما را در سرورهای خود ذخیره نمی کنیم. به محض اینکه پیغام شما با موفقیت تحویل مخاطب موردنظرتان شود، آن پیغام از سیستم ما حذف خواهد شد.

اما محققان، آسیب پذیری را در این برنامه یافته اند که آن را مستعد حملاتی از نوع «مردی در میانه» یا Man-in-the-Middle Attack می نماید؛ چرا که واتس اپ از قابلیت SSL Pinning پشتیبانی نمی کند و این موضوع امکان دزدیده شدن اعتبارها را به سادگی فراهم می کند.

بگذارید برای درک بهتر این موضوع کمی مختصر به بررسی مفاهیمی نظیر SSL، Man-in-the-Middle Attack و SSL Pinning بپردازیم.

SSL یا Secure Sockets Layer به دو طریق از شما محافظت می کند. این لایه محافظتی با رمزنگاری اطلاعات شما، از دزدیده شدن اطلاعات حیاتی شما نظیر نام های کاربری، کلمه های عبور، شماره و کلمه عبور کارت های اعتباری و… جلوگیری می کند. همچنین SSL می تواند اعتبار و هویت یک سایت را تأیید نماید.

Man-in-the-Middle Attack نیز به حملاتی گفته می شود که در آن اعتبار SSL یک سایت دزدیده و یا جعل می شود تا کاربران آن سایت به اشتباه به یک سایت جعلی اطمینان کنند. اما چگونه چنین چیزی رخ می دهد؟! شما به هنگام مرور یک وب سایت با تأییدیه SSL جعلی و نامعتبر از طریق یکی از مرورگرهای محبوب نظیر کروم، اخطاری مبنی بر اعلام این موضوع دریافت می کنید. اما مشکل وقتی پیش می آید که ترافیک فی مابین شما و سایت مورد نظر از طریق برنامه های موبایلی و غیرمرورگرها منتقل می شود و شما دیگر موفق به دریافت تأییدیه برای صحت SSL سایت موردنظر نخواهید شد. بنابراین در صورت مواجهه با سایتی که از یک SSL جعلی و غیرمعتبر استفاده می کند، هیچ اخطار خاصی شما را از ورود به آن سایت بازنخواهد داشت.

و اما SSL Pinning؛ این ویژگی که در اغلب اپلیکیشن های محبوب نظیر گوگل، توئیتر و فیس بوک به کار گرفته شده است، بصورت خودکار از پذیرفتن اتصال به وب سایت هایی که SSL نامعتبر ارائه می دهند ممانعت می کند؛ به عبارتی این قابلیت به کاربر کمک می کند تا فقط و فقط به تبادل اطلاعات با سایتی بپردازد که گواهینامه معتبر مربوطه را دارا است.

کارشناسان امنیتی معتقدند:

در حالی که ویژگی SSL Pinning امکان برقراری یک اتصال ایمن بین اپلیکیشن موبایلی و وب سرویس را ارائه می نماید، واتس اپ از این قابلیت بی بهره است. بدون اجبار در بکارگیری SSLPinning، یک حمله کننده می تواند با استفاده از تکنیک man-in-the-middle ارتباط بین اپلیکیشن موبایلی و وب سرویس واتس اپ را به راحتی مورد نفوذ قرار داده و به سوء استفاده از اطلاعات شخصی و حساس کاربران بپردازد.

واتس اپ به سرورهای میزبانی اطلاعات خود این اجازه را می دهد تا با استفاده از معماری های رمزنگاری ضعیفی مثل 40 بیت و 56 بیت به رمزنگاری اطلاعات کاربران بپردازند. این معماری های سطح پایین را می توان به راحتی و با بکارگیری شیوه هایی نظیر حملات Brute Force رمزگشایی نمود؛ شیوه ای که به گفته محققان، مورد علاقه سازمان های جاسوسی نظیر NSA می باشد.

به هر حال تیم واتس اپ اعلام نموده اند که در حال تلاش برای اضافه نمودن ویژگی SSL Pinning به برنامه خود هستند؛ هر چند در حال حاضر این نقیصه نمی تواند نوید حفاظت از حریم خصوصی کاربر را بدهد.

از واتس‌اپ به کجا مهاجرت کنیم؟!

اما پس از این مقدمه ها دوباره باز می گردیم به مبحث داغ خرید واتس اپ توسط فیس بوک. این دو کمپانی پس از اعلام رسمی خبر معامله، تأکید نموده اند که پس از این انتقال مالکیت، هیچگونه تغییری در روند کاری واتس اپ رخ نداده و این برنامه کماکان بصورت مستقل به سرویس دهی ادامه خواهد داد. اما آیا این کافی است؟! از دید ما خیر! مسأله اساسی اینجاست که شاید شما به کمپانی های بزرگی نظیر فیس بوک، گوگل، واتس اپ و… اعتماد داشته باشید؛ ولی واقعیت این است که نه تنها کاربران ایرانی، بلکه تمام کاربران دنیا نمی توانند به دولت آمریکا و سرویس های جاسوسی معروفش نظیر NSA اعتماد کنند! چیزی که واضح و مسلم است، آنها احترامی برای حریم خصوصی و آزادی بیان ما قائل نیستند و بارها و بارها خبرهایی مربوط به رسوایی های جدیدشان در این زمینه منتشر شده است.

برنامه های پیغام رسان موبایلی اغلب برای انتقال پیام های شخصی و حساس یا مکالمات کاری و حرفه ای مورد استفاده قرار می گیرند و با توجه به اینکه این اطلاعات در سرورهای سرویس دهنده های اینترنت (آی اس پی ها) نیز ثبت می شوند، می بایست بصورت End-to-End رمزنگاری شوند (یعنی از مبدأ تا مقصد). چیزی که در حال حاضر در واتس اپ وجود ندارد.

خوب. پس به عنوان یک نتیجه گیری تا اینجای بحث ما با دو مشکل مواجه هستیم. امکان سوء استفاده از اطلاعات شخصی کاربران در برنامه های کمپانی های آمریکایی توسط دولت ایالات متحده (از جمله واتس اپ) و از طرف دیگر ایرادات امنیتی وارد به واتس اپ خصوصاً عدم رمزنگاری دو سویه اطلاعات و بی بهره ماندن از قابلیت مهم SSL Pinning. مجموع این دو عامل یعنی دلایلی کافی برای مهاجرت از واتس اپ به یک پلتفرم و برنامه جایگزین که در عین برخورداری از ویژگی های پایه، این نگرانی ها را نیز مرتفع سازد.

اگر در پی رفع هر دو نگرانی هستید ما برای شما 6 پیشنهاد ایمن داریم. این برنامه ها از رمزنگاری دوسویه (End-to-End) اطلاعات شخصی شما پشتیبانی کرده و بستر مطمئن تری را برای تبادل اطلاعات فراهم می نمایند.

1. Telegram

تلگرام که از سوی یه مؤسسه غیرتجاری در برلین پشتیبانی می شود، بر پایه پردازش ابری استوار شده و این بدان معناست که شما می توانید حین استفاده از چندین دستگاه نظیر رایانه رومیزی، لپ تاپ و گوشی هوشمند خود به پیغام ها و اسناد خود بصورت کاملاً کدگذاری شده دسترسی داشته باشید. تلگرام علاوه بر مکالمه رمزنگاری شده دوسویه، ویژگی دیگری را به عنوان چت محرمانه (Secret Chat) ارائه می نماید که بصورت خودکار سابقه گفتگوها را بلافاصله پس از اتمام مکالمه حذف می کند. جالب است بدانید که این کمپانی برای اولین نفری که بتواند شیوه رمزنگاری آنها را کرک نماید 200000 دلار جایزه در بیت کوین اختصاص داده است.

تمامی چت های معمولی و محرمانه رمزنگاری می شوند؛ ولی حین چت محرمانه هیچ داده ای بر روی سرورهای این کمپانی ذخیره نخواهد شد.

از واتس‌اپ به کجا مهاجرت کنیم؟!

تلگرام ویژگی های مهم و جالب دیگری هم دارد. این برنامه کاملاً رایگان بوده و بصورت یک پروژه کدباز ارائه شده و این بدان معناست که کدهای منبع این پروژه بصورت رایگان در اختیار علاقه مندان قرار گرفته است. در وب سایت رسمی این کمپانی عنوان شده:

تلگرام دارای API باز و پروتکل رایگان برای هر کسی است.

همچنین می توان از گفته های سایت رسمی این برنامه چنین انتظار داشت که این برنامه برای همیشه بصورت رایگان باقی خواهد ماند و در آینده کاربران خود را اسیر نمایش تبلیغات تجاری و یا دریافت پول برای عضویت نخواهد کرد.

بد نیست بدانید که تنها با گذشت چند روز از خرید واتس اپ توسط فیس بوک، حدود 5 میلیون نفر به تلگرام مهاجرت کرده اند.

این برنامه برای دو سیستم عامل اندروید و iOS در دسترس می باشد.

2. Surespot

شورسپات نیز به شما اجازه می دهد تا با بهره مندی از رمزنگاری دوسویه، به ارسال پیام ها، تصاویر و کلیپ های صوتی خود بپردازید. شورسپات از شیوه رمزنگاری AES-GCM با معماری 256 بیت و کلید تولید شده توسط استاندارد 521 Bit ECDH استفاده می کند که فقط توسط فرستنده و گیرنده رمزگشایی می شود.

از واتس‌اپ به کجا مهاجرت کنیم؟!

بر خلاف واتس اپ، در شورسپات اگر شما یک پیغام را حذف کنید، این پیغام در تلفن گیرنده نیز حذف خواهد شد. از دیگر ویژگی های جالب شورسپات امکان استفاده از چند هویت بر روی یک دستگاه می باشد. این برنامه را می توانید بصورت رایگان برای سیستم عامل های اندروید و iOS دریافت نمایید.

3. Threema

تریما رایگان نیست. ولی جایگزین ایمنی برای واتس اپ به حساب می آید که علاوه بر ارائه ی تمامی امکانات پایه واتس اپ مانند پیغام های متنی، اشتراک تصاویر و گفتگوی صوتی، از رمزنگاری دوسویه نیز پشتیبانی می کند.

از واتس‌اپ به کجا مهاجرت کنیم؟!

همچنین شما می توانید لیست مخاطبین خود را به صورت دستی یا خودکار همگام سازی کنید. پس از خرید واتس اپ توسط فیس بوک، بیشترین حجم مهاجرت به تریما به نام کاربران آلمانی ثبت شده و این برنامه به عنوان برترین اپلیکیشن پولی اپ استور در این کشور مطرح گردیده است. تریما را می توانید برای iOS و اندروید دریافت نمایید.

4. TextSecure

تکست سکیور هم یک برنامه ارسال ایمن پیام های نوشتاری است که از رمزنگاری دوسویه پشتیبانی می کند. این برنامه پیام ها را در داخل تلفن نیز بصورت کدشده نگه داری می کند؛ بدین شکل اگر گوشی شما به سرقت برود هم احتمال سوء استفاده از پیام های شخصی شما نزدیک به صفر خواهد بود.

از واتس‌اپ به کجا مهاجرت کنیم؟!

شما می توانید TextSecure را برای استفاده در دستگاه اندرویدی خود دریافت نمایید.

5. RedPhone

ردفون نیز آخرین پیشنهاد ایمن ما برای مهاجرت است. این اپلیکیشن هم از رمزنگاری دوسویه برخوردار بوده و مکالمات صوتی شما را بصورت کدشده ارسال می نماید. در صورتی که پیش نیازهای لازم فراهم باشد، ردفون به شما اجازه خواهد داد تا یه تماس عادی را به تماسی ایمن تبدیل کنید. ردفون نیز فقط برای استفاده در سیستم عامل اندروید عرضه شده است.

از واتس‌اپ به کجا مهاجرت کنیم؟!

6. Wickr

ویکر در تلاش است تا با رمزنگاری پیغام های شما و رعایت سطح امنیت بالای دولتی، تجربه ای ایمن و جذاب را برای کاربران خود به ارمغان بیاورد. این برنامه به شما اجازه می دهد تا یاد و خاطره ی کاراگاه گجت را زنده کرده و پیغام های خود-نابود-شونده ای مانند او را دریافت و یا ارسال کنید. با استفاده از این قابلیت شما می توانید پیغام ها، تصاویر، فیلم ها و مکالمات صوتی را ارسال کنید که پس از طی زمان تعیین شده، به طور خودکار نابود می شوند.

از واتس‌اپ به کجا مهاجرت کنیم؟!

ویکر تمام تلاش خود را می کند تا ناشناس باقی بماند؛ از همین رو این برنامه هیچوقت از شما در رابطه با اطلاعات شخصیتان سؤالی نپرسیده و درخواستی نمی کند. این برنامه با تمامی موارد امنیتی خاص و قوانین سازمان سلامت و خدمات انسانی ایالات متحده (HIPAA) نیز منطبق است؛ از این رو آن دسته از کاربرانی که در مشاغل پزشکی، قضایی و خبرنگاری مشغول به کار هستند می توانند با خیال راحت به تبادل پیغام های مهم و حساس کاری خود بپردازند؛ چرا که این پیغام ها در ویکر قابلیت بازنشر یا لورفتن را ندارند.

ویکر را می توانید برای سیستم عامل های اندروید و iOS دریافت نمایید.

خوب. تا اینجای این مقاله ما شما را با دلایل ناامن بودن واتس اپ و 6 جایگزین ایمن برای مهاجرت به آنها آشنا ساختیم. اما شاید شما تصمیم به مهاجرت از واتس اپ را گرفته باشید، ولی مایل باشید به جای مهاجرت به یک برنامه با امنیت بسیار بالا ولی با محبوبیت کم یا متوسط، به برنامه ای بسیار محبوب و البته با ویژگی های امنیتی کمی بهتر از واتس اپ مهاجرت کنید تا دوستان بیشتری را در آنها بیابید. ما برای این دسته از افراد نیز 3 برنامه پیشنهادی داریم که ماهیتی غیرآمریکایی داشته و از این بابت می توانند حس امنیت بیشتری را نسبت به واتس اپ به شما منتقل نمایند.

1. Line

لاین یکی از محبوب ترین برنامه های پیام رسان موجود برای مکالمه صوتی و تصویری است. میلیون ها کاربر از سرتاسر دنیا خصوصاً در آسیا، به طور روزانه از لاین برای مکالمه با دوستان خود استفاده می کنند. این برنامه که جوهره ای ژاپنی دارد، علاوه بر ارائه امکانات رایج پیام رسان ها، از قابلیت هایی نظیر بازی و برنامه های مستقل دیگر نظیر Line Camera و Line Tools نیز برخوردار است.

از واتس‌اپ به کجا مهاجرت کنیم؟!

اصل این برنامه رایگان بوده و لاین درآمد خود را از فروش استیکرها و بازی ها تأمین می کند. شاید از خود بپرسید مگر فروش استیکر هم درامد زا است؟ و آیا کسی از این موارد استقبال هم می کند؟ جواب این سؤال، شما را شگفت زده خواهد کرد؛ چرا که لاین در سه ماهه نخست سال 2013 حدود 17 میلیون دلار درآمد را فقط از فروش استیکر بدست آورد!

لاین را می توان برای استفاده در تمامی سیستم عامل های محبوب شامل اندروید، iOS، ویندوزفون و بلکبری دریافت نمود. نسخه های مخصوص رایانه نیز برای سیستم عامل عای ویندوز 7، ویندوز 8 و مکینتاش در دسترس می باشد.

2. Kik

کیک اولین برنامه پیام رسانی است که یک مرورگر وب را در دل خود دارد. این برنامه بیش از 100 میلیون کاربر دارد که بیشتر آنها ساکن آمریکای شمالی و غرب اروپا هستند.

از واتس‌اپ به کجا مهاجرت کنیم؟!

کیک ماهیتی کانادایی داشته و بر اساس گفته های سازنده ی آن شما می توانید با بیش از 30 ابزار HTML5، تجربیات جذابی را در رابطه با به اشتراک گذاری تصاویر و ویدئوها و البته برای بازی بدست بیاورید. همانطور که اشاره شد، اخیراً نیز یک مرورگر داخلی به امکانات کیک افزوده شده است که نیاز شما برای مرور وب گردی در محیط داخلی برنامه را مرتفع می سازد. همچنین کیک از یک ابزار کدباز برای کمک به توسعه دهندگان به منظور ساخت و بهینه سازی وب سایت هایشان در محیط موبایل، برخوردار است.

کیک نیز برای سیستم عامل های اندروید، iOS، ویندوزفون و بلکبری در دسترس علاقه مندان می باشد.

3. Kakao Talk

آخرین برنامه ما نیز یک اپلیکیشن با نامی خوشمزه است. کاکائو که ماهیتی کره ای دارد (کره جنوبی)، تمامی ویژگی های رایج برنامه های محبوب پیام رسان را دارا است و از رابط کاربری جذابی بهره می برد. این برنامه بیش از 100 میلیون کاربر داشته و یکی از محبوب ترین اپلیکیشن های مورد استفاده در آسیا و خصوصا کره جنوبی می باشد. جالب است بدانید کمپانی سامسونگ استفاده از این برنامه را توسط کارمندانش اجباری نموده است.

از واتس‌اپ به کجا مهاجرت کنیم؟!

شاید مهم ترین مزیت امنیتی کاکائو نسبت به واتس اپ همان ماهیت غیر آمریکایی آن باشد. این برنامه برای استفاده در انواع سیستم عامل ها از جمله اندروید، iOS، ویندوزفون، بلکبری و ویندوز در دسترس می باشد.

البته برنامه های صرفا محبوب و با امکانات متداول، بسیار زیادند. ولی اغلب یا ماهیت آمریکایی دارند یا در ایران قابلیت های خود را از دست داده اند؛ مانند تانگو با ماهیت آمریکایی، ویچت با ماهیت چینی و هایک با ماهیت هندی.

تغییر عادت سخت است!

اینکه بخواهید پیام رسان مورد استفاده فعلی خود را ترک کرده و به سمت استفاده از یک برنامه جدید بروید سخت و ناخوشایند است؛ خصوصاً اگر تمام دوستان شما در یک برنامه خاص در دسترس هستند. با این حال ناخوشایند تر از این موضوع، این است که اطلاعات شما بصورت اجباری و به دور از رضایت شما در اختیار کمپانی جدیدی به نام فیس بوک بیفتد. تمامی برنامه های معرفی شده در ویژگی های پایه ای که یک پیام رسان می بایست داشته باشد بسیار نزدیک به یکدیگر هستند و البته اغلب آنها مزایای امنیتی بهتری نیز نسبت به واتس اپ دارند. اما مهاجرت از واتس اپ و استفاده از یک مورد از این لیست و عدم پایبندی به شرایط سرویس دهی فیس بوک، به این معنی خواهد بود که شما حاظر نیستید اطلاعات شخصی و مالی خود را در ازای یک معامله، در اختیار شبکه های اجتماعی و برنامه های تجاری و تبلیغاتی (و البته شاید هم جاسوسی!) آنها بگذارید.

آیا شما نیز جزء کاربران واتس اپ بوده یا هستید؟ نظر شما در رابطه با مبحث مهاجرت از واتس اپ پس از واگذاری آن به فیس بوک چیست؟ آیا از مشکلات امنیتی این برنامه که به آنها اشاره شد مطلع بوده اید؟ برنامه پیام رسان جدیدی که برای مهاجرت مدنظر دارید کدام یک از موارد فوق خواهد بود؟ نظرات خود را با ما و سایر کاربران عزیز در میان گذاشته و اگر برنامه دیگری را شایسته معرفی در این لیست می دانستید قید نمایید.